joi, 22 octombrie 2009

Spaniolii - lenevie extrema, bun simt si civilizati

Atentie, acest articol nu se doreste a fi unul jignitor la adresa natiei spaniole. Acest articol relateaza faptele vazute cu proprii mei ochi.

Cum, particip la cursuri de limba spaniola ( nu doar cea pentru straini la care sunt inscris) echivalentu in Romania al limbi si literatura romane, am avut ocazia sa observ anumite lucruri, care m-au lasat masca. Ieri am participat la o ora de limba spaniola unde explica unor oameni de 17 - 29 de ani, sinonimele si antonimele, ce sunt ele. Daca la inceput credeam ca sistemul nostru de invatamant este dificil si greu, cu lucrari peste lucrari, cu materii peste materii, cu chimie cu biologie, cu fizica, cu istorie, cu geografie, ei bine, vazand nivelul de cunostiinte al acestor oameni, nu am ce sa fac decat sa ridic privirea si sa zic, multumesc tuturor profesorilor mei pe care i am avut, incepand cu clasele primare si terminand cu facultatea. Chiar daca e greu, macar puteti sa fiti mandri, ca atunci cand veti veni in Spania, sunteti genii aici. Eu, care despre mine am o parere extrem de proasta, un mare lenes, cu o lene atat de mare pentru a invata, incat credeam ca nu mai e cineva ca mine, ei bine m am inselat total. Spaniolii ma intrec, si cred ca intrec pe orice lenes din Romania. Sunt asa de lipsiti de interes de a invata, nu au treaba deloc. Incep sa ma gandesc de ce este acest lucru? Oare din cauza faptului ca economia lor, este avansata si nu duc lipsa de bani? Are mami salariu de 2000 de euro are tati salariu de 3000 de euro, ce mi pasa mie sa invat? Ma uit la tatal meu vad ce face si hopa gata, stiu si eu sa fac lucru pentru care tatal meu e platit 3000 de euro. Oare noi, ca si natie de romani, suntem asa din cauza sistemului comunist care inca mai are radacini prin invatamant? Sau poate ca economia este asa de slaba, in comparatie cu ei, incat, suntem dornici sa aratam ce stim, prin bagajul de cunostiinte? Nu cred ca mi pot explica aceasta imensa lene de invatare.

Incep sa ma gandesc ca, la cunostiintele care le am, in capul meu, as putea sa urmez un curs de pedagogie aici, am tot dreptul ca si cetatean european, iar studiile mele sunt echivalente aici. Deci, in mai putin de 6 luni, daca mi pun ambitia, as putea sa invat spaniola foarte bine si sa predau materia care o ador ( nu cred ca ar avea sens sa invete acesti oameni lipsiti de interes ), informatica. La engleza, am reusit, pentru profesoara care preda si pe care o asist, un lucru uimitor, am starnit interesul celor care participa la curs. Cum, nici eu nu stiu, poate din cauza faptului ca, le am zis ca in tara mea, noi suntem foarte dornici sa invatam lucruri noi. Felul in care explic, felul in care vorbesc cu ei, ( multumesc domnului diriginte din liceu, Nastase, cat si a profesorului meu de informatica, Badulescu, pentru modul in care au predat si au reusit sa mi indese in capsorul meu tampit, un bagaj cat de cat de informatii ), felul in care mi dedic timpul personal sa i ajut, ma duc la fiecare care ma cheama ca nu stiu un lucru si incerc sa le explic. E un dublu avantaj, eu nu mi pierd vocabularul si implicit limba engleza, si pe deoparte invat si spaniola, invat sa comunic mai liber mai fluent. Si sincer, de ce sa nu am si eu un salariu de 2400 euro ? Deci, pe viitor ambitia mea e pusa spre a invata limba spaniola de la A la Z, si apoi sa urmez un curs ( care culmea m am apucat in Romania de el, si apoi am renuntat, de ce? de prost ce sunt ) de pedagogie, si gata, el profesor de informatica, de ingles, nu o sa mai fie decat un pas.

In concluzie, ce i determina pe romani sa invete si sa acumuleze cunostiinte? De ce avem olimpici la matematica la informatica? Si totusi de ce spaniolii sunt asa de sus in comparatie cu noi ca economie? Intrebari la care mi raspund din pacate cu un singur cuvant: civilizatie. Ei sunt civilizati, muuuult mai civilizati decat noi, au bunul simt, acel bun simt care la inceputul anilor 40 a inceput sa se imbolnaveasca de cancer, ca apoi in anul 1989 sa intre in metastaza, si iata ne ajunsi aici, in 2009 unde bunul simt al romanilor este in mormantat la cimitirul Adio Mama!. Regret si e tragic faptul ca nu avem macar un gram de civilizatie sau de bun simt in noi, caci asa sunt sigur ca am ajunge departe. Incepand din Guvern si terminand cu omul de rand. Cu cine as vrea sa votez acum la alegeri? Clar as alege cu bunul simt si civilizatia!

Etichete: , , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi !?

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire